Intrebari si Raspunsuri - Broker Credite Cluj
Întrebări și Răspunsuri despre Credite Bancare

Întrebări și Răspunsuri despre Credite Bancare

1.Ce este un broker?
Brokerul de credite este un intermediar profesionist care facilitează procesul de creditare dintre clientul persoană fizică sau juridică și instituțiile financiare partenere ale acestuia. OUG 52 / 2016 a creat un cadru legal unitar care reglementează raporturile contractuale dintre debitori și creditori, dar și poziția clar definită a brokerului de credite în procesul de creditare.
2.De ce să aleg un broker și să nu merg direct la bancă pentru un credit ipotecar?
Brokerul iti prezintă mai multe bănci din care poți să alegi în funcție de nevoia ta. Brokerul nu doar că te ajutăm cu cel mai potrivit credit din piață, iți oferă asistență pe întreg procesul de obtinere a creditului. Se asigură că vei cumpăra un imobil fără probleme, ține legătura cu banca, evaluatorul și notarul; te ținem la curent cu fiecare pas în parte al dosarului de credit.
3.Care este costul acestui serviciu?
Serviciile brokerului de credite pentru persoanele fizice sunt 100% gratuite pentru că, brokerii de credite sunt comisionați de băncile partenere doar în cazul în care împrumutul este contractat de client. Așadar, interesul suprem al clientului primează! Această formă de colaborare dintre instituțiile financiare și brokerii de credite conduce la reducerea costurilor de creditare pentru bănci și la obținerea de către acestea a unui portofoliu de clienți de cea mai bună calitate.La finalul imprumutului banca va plăti acest serviciu către brokerul de credite, fără să îți adauge ție niciun cost suplimentar.  Cea mai bună răsplată pe care brokerul de credite o poate primi de la client, este recomandarea.
4.Dacă brokerul îmi intermediază creditul, mai este necesar să merg eu la bancă?
De regulă clientul intră în contact cu banca doar la semnarea contractului de credit, însă sunt și cazuri în care prezența clientului la bancă este necesară pentru îndeplinirea unei anumite etape în procesul de creditare. Cu toate acestea, brokerul de credite însoțește clientul la banca și/sau programează toate detaliile întâlnirii cu banca astfel încât totul să decurgă rapid și sigur pentru client!
Veniturile eligibile pentru obținerea unui credit sunt:
- Salariu;
- Venituri complementare salariului: tichete de masă, sporuri cu caracter fix (lunare, trimestriale, anuale, precizate în contractul de muncă), norma de hrană, diurna, plata pentru orele suplimentare;
- Indemnizație creștere copil;
- Venituri din profesii liberale: notari, medici, avocați, arhitecți, executori judecătorești, contabili, auditori, etc.;
- Venituri din activități independente – P.F.A.
- Venituri din convenții civile / contracte de prestări servicii / contracte de colaborare;
- Venituri din contracte de mandat / administrare / management / cenzori;
- Venituri din contracte pe drepturi de autor;
- Venituri din comisioane (exemplu: agentul de asigurări);
- Chirii;
- Dividende;
- Renta viageră – inclusiv renta viageră acordată din Bugetul de Stat, burse doctorale, burse de auditor, burse de medici rezidenți și renta viageră pentru sportivii de performanță;
- Pensii – inclusiv pensii de întreținere și indemnizații;
- Contracte de pe vase de croazieră și navigatori;
- Venituri din străinătate;
- Venituri din firme proprii din străinătate.
- Și altele!
5.Să contractez un credit în LEI sau în EURO?
Această decizie variază de la caz la caz deoarece fiecare produs financiar are utilitatea lui și caracteristici proprii. De regulă, creditul potrivit se contractează în moneda în care este încasat salariul, pentru ca viitorul debitor să fie protejat de riscul creșterii valutare
6.În cât timp pot obține un credit?
În funcție de tipul de credit pentru care clientul optează, un credit poate fi obținut în câteva ore sau în 2-3 săptămâni. De regulă, un credit rapid poate fi contractat în câteva ore, un credit de nevoi personale poate fi contractat în câteva zile, iar un credit ipotecar poate fi contractat în 2-4 săptămâni.
7.Să contractez un credit cu dobândă FIXĂ sau cu dobândă VARIABILĂ?
Băncile din România își actualizează frecvent produsele de creditare. Pentru a alege dobânda potrivită, trebuie analizate variantele de creditare ale momentului, situația financiară a clientului, profilul clientului, dar și tipul de credit de care clientul are nevoie. În funcție de context și de moment, brokerul de credite dezvăluie clientului dobânda potrivită pentru creditul ideal pentru acesta!
8.Ce este un credit bancar?
Un credit bancar reprezintă o sumă de bani împrumutată de o instituție financiară (banca) unui individ sau unei companii, cu obligația de a o returna în viitor, adesea însoțită de dobânzi și termene de rambursare.
9.Care sunt tipurile de credite bancare disponibile?
Există o varietate de credite bancare, inclusiv credite de consum, credite ipotecare, credite auto, credite pentru afaceri, carduri de credit etc.
10.Ce sunt dobânzile la creditele bancare?
Dobânzile reprezintă costul pe care îl plătești pentru a împrumuta bani de la o bancă. Ele sunt exprimate ca procent din suma împrumutată și sunt plătite pe o perioadă specificată.
11.Care sunt avantajele și dezavantajele creditelor bancare?
Avantajele includ accesul la fonduri pentru cumpărări mari, cum ar fi locuințe sau mașini. Dezavantajele includ costurile dobânzilor și riscul de a intra în datorii.
12.Cum se calculează rata dobânzii la un credit?
Rata dobânzii este calculată pe baza sumei împrumutate, perioadei de rambursare și a ratei dobânzii anuale.
13.Ce este scorul de credit și cum afectează eligibilitatea pentru un credit?
Scorul de credit este o evaluare a istoricului de credit al unei persoane. Afectează eligibilitatea pentru un credit și poate influența rata dobânzii pe care o vei primi.
14.Care sunt documentele necesare pentru a obține un credit bancar?
Documentele pot varia, dar de obicei includ acte de identitate, dovezi de venit, informații despre locuință și detalii financiare.
15.Ce înseamnă perioada de rambursare a unui credit?
Perioada de rambursare este timpul în care trebuie să restitui suma împrumutată și dobânda. Poate varia în funcție de tipul de credit.
16.Ce se întâmplă dacă nu pot plăti ratele la timp?
Dacă nu poți plăti ratele la timp, poți intra în întârziere, ceea ce poate duce la penalități și deteriorarea scorului de credit. Bancă poate lua măsuri legale pentru recuperarea datoriei.
17.Cum pot alege cea mai potrivită ofertă de credit?
Pentru a alege cea mai potrivită ofertă de credit, compară ofertele de la mai multe bănci, analizează ratele dobânzii, termenele de rambursare și costurile totale, ținând cont de situația ta financiară personală și obiectivele tale.